· 

Tweeling Tip: Eigen keuzes maken

Vanaf de peuterfase gaat jullie tweeling meer eigen keuzes willen maken. De peuterfase is het moment dat ze loskomen van mama, maar ook loskomen van elkaar. Ze gaan dus echt ontdekken dat ze een eigen persoon zijn. Super belangrijk voor alle kinderen, maar zeker voor een tweeling!⠀

Dit is ook het moment dat jij jouw tweeling wat meer los moet gaan laten. Hen zelf laten kiezen welke kleren ze aan willen, wat ze op hun boterham willen en of ze het gele of rode bordje willen. Allemaal dingen die wij voor hen bepalen, gewoonweg omdat ze dat eerder nog niet konden of nog geen behoefte aan hadden. Dat verandert met de peuterpuberteit.⠀Besef dat jullie steeds meer coach en begeleider worden. Jullie mogen als tweelingouders steeds meer verzorging en controle uit handen gaan geven. En dat is even wennen, ik weet het.

Je eigen ik ontdekken is een stuk makkelijker als je de vrijheid krijgt om jouw eigen keuzes te maken. De vrijheid om te ontdekken welke keuzes goed zijn en welke keuzes minder goed. Begeleid jouw kinderen hier dan ook in. Laat hen nadenken over de keuzes die ze kunnen maken en bespreek daarna of het een goede of minder goede keuze was.

 

Hierdoor leren ze:⠀

1️⃣ Oorzaak - gevolg ⠀

2️⃣ Reflecteren / evalueren ⠀

3️⃣ Zichzelf beter kennen⠀

4️⃣ Hun voorkeuren kennen⠀

En bovenal voelen ze zich heel groot als ze zelf iets mogen kiezen. Je ziet hun zelfvertrouwen groeien! Daarnaast is er veel minder strijd in huis wanneer jullie tweeling het gevoel heeft dat ze zelf keuzes mogen maken.⠀

Welke keuzes mag jullie tweeling zelf maken?

Reactie schrijven

Commentaren: 0