· 

Hoe breng je een tweeling naar bed?

Bijna elk coachtraject komt dit onderwerp wel ter sprake. Het maakt ook niet uit hoe oud de tweeling is. Het naar bed brengen van onze tweeling blijkt een uitdaging te zijn. Ze willen niet meewerken, stribbelen bij alles tegen, zijn snel afgeleid, blijven samen hangen in het spelen en steken elkaar voortdurend aan om alles te doen behalve wat jij wilt dat ze doen.

tweeling naar bed brengen

En eerlijk, ook ik loop zo af en toe nog vast bij het naar bed brengen van onze meiden. Zeker niet elke avond, maar er zijn zeker wel avonden dat ze gewoon niet mee willen werken. In deze blog geef ik een aantal fijne, eenvoudige tips waarmee het bedritueel ineens een stuk soepeler verloopt. 

 

Allereerst: pak even pen en papier. Schrijf alle stappen op die jullie doen tijdens het naar bed brengen van de tweeling. Begin hierbij bij het moment na het avondeten. Schrijf alle activiteiten op, hoe groot of klein ze ook zijn. Geef voor alle stappen ook aan of ze goed gaan of niet en of de energie oplaait of juist rustiger wordt. Hierdoor krijg je inzicht in de energiepieken en de -dalen. Je wilt namelijk dat de energie van hoog naar laag gaat. Van druk naar steeds een beetje rustiger. Vaak zie ik dat de energie op en neer blijft gaan. Van actie, naar rust, naar actie, naar rust en soms zelfs eindigt met actie. Hierdoor gaat jouw tweeling actief hun bed in en is het een stuk moeilijker om in slaap te vallen.

 

Oke, je hebt nu op een rijtje welke stappen jullie allemaal volgen, in welke volgorde (als die er al een vaste is), wanneer de energie piekt en zakt en welke stappen strijd opleveren. Nu je dit weet kan je het bedritueel zo opstellen dat de energie van hoog naar laag gaat. De activiteiten die voor een opleving van energie zorgen, bijvoorbeeld tanden poetsen, pyjama aandoen, even stoeien, zet je dus vooraan en doe je bijvoorbeeld nog beneden. Houd de actie beneden en de rust boven. Als alle actieve stappen zijn gedaan ga je rustig naar boven. Je kan de overgang nog verduidelijken door het huis bijvoorbeeld welterusten te wensen. Dit werkt voor jonge kinderen vaak heel goed. "Dag huis, welterusten, tot morgen!"Ze krijgen zo heel duidelijk mee dat de dag voorbij is en dat het tijd is om te gaan slapen.

 

Eenmaal boven is alles zo rustig mogelijk. Je praat wat zachter, het licht is gedimd, gordijnen zijn al gesloten. Als je een verhaaltje leest, doe je dat dus ook zo rustig mogelijk. Verhaaltjes met gekke stemmetjes en acteerkunsten doe je liever overdag ;-) Het is nu tijd om rustig te worden en je klaar te maken om te slapen. 

 

Je zult zien dat als je dit elke dag op dezelfde manier in dezelfde volgorde doet de lijfjes van jullie tweeling ook meegaat in dit ritme en als vanzelf rustig wordt. Zeker als je met licht en geluid "speelt" reageert het lijf daar ook op. Het in slaap vallen wordt zo een stuk makkelijker. 

 

Nog een aantal extra tips: 

* Zorg boven voor zo min mogelijk afleiding. Houdt deuren dicht van kamers waar je niet hoeft te zijn.

* Een White Noise Machine kan helpen bij het in slaap vallen

* Komt jouw tweeling steeds uit bed, probeer dan een muziekje van een paar minuten. Elke keer als het muziekje stopt, ga je even terug, geef je een kus en zet je het muziekje weer aan. Net zo lang tot ze slapen. Je zult zien dat je steeds minder vaak terug hoeft.

 

Vind je het fijn als ik een keer mee kijk naar jullie avondritueel en het naar bed brengen van jouw tweeling? Stuur dan een email naar paulien@detweelingcoach.nl en we plannen een gratis Tweeling Spar Sessie in. Heel veel succes!

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0