· 

Een tweeling opvoeden - zo doe je dat!

Ik denk dat zo'n beetje alle ouders willen dat hun kinderen opgroeien tot unieke, zelfverzekerde personen. Tot iemand die echt zijn of haar eigen weg bewandelt. Die zijn of haar eigen keuzes durft te maken en die écht zichzelf is. Opvoeden tot een authentiek persoon. En ik denk dat dit zo'n beetje voor elke ouder een uitdaging is en voor tweelingouders misschien nog wel een beetje meer.

tweeling opvoeden

Dat het een uitdaging is om jouw tweeling op te voeden tot eigen, unieke personen is niet zo gek als je bedenkt dat we alles leren van kopiëren en elkaar nadoen. En elkaar nadoen kunnen tweelingen als de beste. Dit maakt het voor tweelingen extra lastig om volledig als jezelf op te groeien. Hoe stimuleer je als tweelingouder het authentiek opgroeien van jouw kinderen? Dat is makkelijker dan het lijkt.

 

Volg hun eigen ontwikkeling, in hun eigen tempo. Ieder voor zich. Eigenlijk best logisch he. Het enige dat jij hoeft te doen is écht naar jouw kinderen kijken, zien wat ze doen en inspelen op hun ontwikkeling en de daarbij behorende behoeftes.

 

Zindelijk worden is zo'n eigen ontwikkeling die ze vaker niet dan wel tegelijk doen. Wij hebben vaak het gevoel dat zindelijk worden in één keer "moet" gebeuren. Hoppa, twee kids tegelijk zindelijk maken, easy peasy... Hierbij bepalen wij ook vaak wanneer het er tijd voor is en gaan we vol goede moed aan de slag. Wanneer dan gaandeweg blijkt dat het toch niet zo "easy peasy" is, kan je constateren dat het nog niet het juiste moment was. Zonder oordeel, je hebt niet echt naar jouw kinderen gekeken of ze er aan toe zijn. Misschien allebei nog niet of één van de twee niet. Vaak proberen we dan toch maar door te zetten. "We zijn nu toch bezig, nu gaan we niet meer stoppen." Tot grote frustratie van onszelf en ons kind/onze kinderen. Zeker wanneer het eentje wel lukt, is het voor de ander vaak extra lastig dat het niet lukt.

 

Hoe zou het gaan als je wel bewust kijkt of ze toe zijn aan de volgende ontwikkeling, zoals zindelijk worden? En dan kan het zeker zo zijn dat eentje er wat eerder aan toe is. Dit is een belangrijk moment voor authentiek opgroeien waarbij jij je tweeling kan meegeven dat ze uniek zijn en hun eigen ontwikkeling & tempo volgen. Is er eentje toe aan de volgende stap, dan ga je met hem of haar beginnen. De ander volgt op zijn tempo vanzelf wel. En dat is helemaal oke. Als de ander er dan aan toe is ga je vol goede moed aan de gang. Zeker zoiets als zindelijk worden gaat zoveel makkelijker als ze eraan toe zijn. 

Elk kind volgt zijn of haar eigen ontwikkeling en tempo. Authentiek opvoeden van jouw tweeling is het volgen van dat eigen tempo en daarin ondersteunen.

Meer momenten die perfect zijn voor het authentiek opvoeden van jouw tweeling:

  • Fietsen zonder zijwielen
  • Nieuwe schoenen/kleren op het moment dat er één uitgroeit of nieuwe nodig heeft. Dit betekent niet automatisch dat de ander ook nieuwe schoenen of kleren krijgt.
  • Leren lopen - deze vinden we vaak heel vanzelfsprekend
  • Nieuwe vaardigheden op school, zoals lezen - ze hoeven en kunnen niet in alles even goed te zijn. Dat is het onmogelijke verwachten.
  • Alleen ergens spelen of logeren

Ik hoop dat ik je met dit artikel wat nieuwe inzichten heb kunnen geven. En wil je verder sparren over dit onderwerp? Stuur me dan even een berichtje en we plannen een gratis&vrijblijvende Tweeling Spar Sessie in.

Reactie schrijven

Commentaren: 0