· 

Een relaxte vakantie met jouw tweeling, het kan echt!

Vakantie! Is dat een dikke vette "YEAAH VAKANTIE!!" voor jou of gaat stiekem de vakantie-survival modus aan? Komen de stressvlekken al in je nek te staan als je denkt aan 6 weken op elkaar lip zitten? Als dat laatste het geval is, lees dan zeker even door een ontdek een aantal fijne tips voor een relaxte vakantie met jouw tweeling.

vakantie met een tweeling tips

Inmiddels is ook hier in het Zuiden de vakantie een week onderweg. Super lekker vinden wij, onze meiden waren er al zeker twee weken onwijs aan toe. Toch ervaren veel ouders de vakantie niet echt als rustperiode.

 

Zeker op vakantie gaan is in ons hoofd vaak heel relaxed, maar de ruzie'tjes, jaloezie en elkaar in de weg zitten neem je gewoon mee. Zonder dat je er erg in hebt, kruipen ze toch stiekem je koffer in. Maar niet getreurd, ik heb een aantal tips. Zodat je toch nog een fijne vakantie hebt!

 

☀️ Gooi je politie tenue in de kliko en wordt "ondertitelaar". 

Benoem alles wat je ziet, wat je ziet gebeuren, welke behoeftes en emoties er zijn. Zeker bij ruzie, wanneer er twee verschillende behoeftes zijn - of juist wanneer ze dezelfde behoefte hebben die niet tegelijk uitgevoerd kan worden. Vaak proberen we ruzie en onenigheid zo snel mogelijk op te lossen. Ofja, oplossen.. een bal wegleggen omdat er ruzie om is, is niet echt een lange termijn oplossing. In plaats daarvan ga je benoemen (ondertitelen) wat je ziet:

 

"Jij wil heel graag met de bal spelen, maar je zus speelt er al mee en wil niet samen met je spelen. Ik zie dat je je verdrietig voelt. Het is ook jammer dat als je iets graag wilt en het kan niet."

 

Jouw kind voelt zich hierdoor gezien en begrepen. De emoties mogen er zijn. Hierdoor zakken de emoties al iets en word je kind al wat rustiger. Vervolgens is het onze taak om hen te steunen bij het gevoel van afwijzing en teleurstelling.

 

"Je mag verdrietig zijn als iets niet gaat zoals je wilt. Huil maar even al je tranen uit."

 

Wanneer je kind tot rust is gekomen kan je een oplossing bespreken.

" Wat kan je gaan doen totdat je zus klaar is met de bal?"

 

Hopelijk is het ondertitelen duidelijk voor je. Zo niet, stuur me even een berichtje en ik leg het je verder uit.

 

☀️ Maak een duidelijke vakantieplanning.

Hoe completer, hoe beter. Kinderen houden van structuur. Structuur zorgt voor rust. De weken dat ze thuis zijn en dat jullie nog niet op vakantie zijn verlopen een stuk soepeler als er een duidelijke structuur is. Maak dit ook visueel met dagritmekaarten, een weekplanner of een kalender voor de hele vakantie met alle uitjes erop.

 

☀️ Blok vaste momenten voor 1 op 1 tijd. 

Bijvoorbeeld kind A altijd op maandagochtend van 10u tot 12u en kind B altijd op zaterdagochtend van 10u tot 12u. Combineer het bijvoorbeeld met de volgende tip.

 

☀️ Laat hen ook dingen zonder elkaar doen. 

Playdates, opa of oma of ergens logeren. Niet altijd het meest handige, maar even tijd los van elkaar is zo lekker en helpt om de andere momenten samen lekkerder te laten verlopen.

 

Met deze tips ga je een stuk relaxter de vakantie. Luister ook zeker de Tweeling Podcast - Tips voor een relaxte vakantie (aflevering 52) voor nog meer tips! Fijne vakantie!!❤

Reactie schrijven

Commentaren: 0