· 

Golfballen, steentjes en zand

We kennen het allemaal wel. Zoveel ballen hoog te houden. Je hebt je werk, de kinderen, het huishouden, je relatie, vrienden en familie en oja, je wilt eigenlijk ook nog wat tijd voor jezelf.

Plannen is super belangrijk. Ik schreef er al eerder over. Goed plannen zorgt voor rust en zorgt ervoor dat je aan alles toe komt. Want elke tweelingouder heeft het voornemen om tijd te besteden aan individuele aandacht voor de kinderen, maar in de werkelijkheid blijkt dat moeilijker te realiseren dan op voorhand lijkt. Want met al die ballen in het dagelijks leven, kan die bal van 1 op 1-tijd er eigenlijk niet meer bij. Je komt er gewoonweg niet aan toe. Tot nu!

 

 

Een tijdje terug kwam ik een verhaal tegen van een leraar die zijn klas uitlegde hoe je dingen op prioriteit indeelt in je leven. Misschien ken je hem al. De leraar nam een grote pot, golfballen, steentjes en zand.

 

De pot staat voor het leven. Allereerst stopte hij de golfballen in de pot. Deze golfballen staan voor alle belangrijke dingen in het leven, zoals kinderen, je relatie, je gezondheid, jezelf en je grootste passies. De pot voelt dan al aardig vol. Vervolgens gooide hij de steentjes in de pot. Deze vulde de open gaten. De steentjes zijn alle andere belangrijke dingen. Je huis, je baan, etc. De leerlingen waren unaniem, de pot zat nu echt vol. Toen kwam het zand erbij en het zand vulde alle laatste beetjes ruimte op. Het zand staat voor de kleine, minst belangrijke dingen in het leven. Vaak zijn dit de dingen waarvan je denkt dat ze moeten gebeuren, maar die prima overgeslagen of uitgesteld kunnen worden.

 

Wanneer je de pot in deze volgorde vult, de belangrijkste dingen eerst, de onbelangrijke dingen als laatste, dan past alles in je pot. Maar begin je de pot eerst te vullen met het zand, dan passen de golfballen er niet meer bij.

 

> Schrijf eens op welke activiteiten golfballen, steentjes en zand zijn. Ga 1 op 1-tijd zien als een golfbal, of op zijn minst als een van de grotere steentjes. Vul je leven (oftewel je agenda) eerst met de golfballen. Maak hierbij minstens één keer per maand ruimte voor een 1 op 1-activiteit. Dit kan van alles zijn. Samen een uurtje naar de stad, even een wandeling door de bossen, samen boodschappen doen of even naar de bieb. Het hoeft echt niet elke maand iets grootst te zijn, als jullie maar even iets zonder tweelingbroer of –zus doen. Vervolgens plan je de steentjes en als laatste het zand. En misschien kan je sommige zandkorrels er helemaal uitlaten. Misschien houdt je dan wel ruimte over voor een paar extra steentjes of misschien wel voor een golfbal.

 

> Plan daarnaast één keer per jaar per kind een grotere 2 op 1-activiteit in. Waarbij papa én mama iets leuks gaan doen met één van de twee. Wanneer jullie dit bijvoorbeeld elk jaar de eerste zaterdag van april en de eerste zaterdag van september doen, dan kan je ruim op tijd opvang voor jullie andere kinderen regelen. Hoe leuk is het om een hele dag full focus aandacht van papa en mama te krijgen. Zonder dat je die aandacht hoeft te delen. Zonder dat je tweelingbroer of –zus jullie gesprek steeds onderbreekt.

 

Dit is niet alleen genieten voor de kinderen, maar zeker ook voor jullie. 1 op 1-tijd versterkt de ouder-kind-relatie, helpt bij de ontwikkeling van een eigen identiteit en bij het ontdekken van eigen wensen en behoeften. Heel belangrijk dus, zeker bij twee- en meerlingen en super leuk om te doen. Je leert je kinderen nog beter los van elkaar kennen en kan nog beter inspelen op hun individuele behoeftes en eigenschappen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0