· 

Tweelingen, maar ook een eigen individu

"Kleden jullie de meisjes altijd hetzelfde?" Deze vraag is me vaak gesteld. En het antwoord was: "Vaak wel, gewoon omdat ik dat leuk vind en omdat ik dan maar over 1 outfit hoef na te denken." Nu 3 jaar verder doe ik het nog steeds, maar alleen wanneer ze dat zelf willen. Onze dames kiezen hun kleren het liefst zelf uit. En in het begin ging dat met een piepklein beetje pijn in mijn hart (Ja ik ben eerlijk.. Vind het altijd zo schattig als ze hetzelfde aan hebben!)  Maar ja, ik laat ze bewust zelf kiezen. Kleding is toch een gevoelskwestie (Hoe voel jij je vandaag en welke kleren passen daarbij? ) en daarmee stimuleer je ook de individualiteit van het kind. Wat al belangrijk is bij eenlingen, maar nog belangrijker bij twee- of meerlingen! Want wat onderscheidt jou nou van je tweelingbroer/-zus?

Vorige week zondag was ik bij de informatieve meerlingendag van de NVOM (nationale vereniging voor ouders van meerlingen.. Ja het bestaat echt!). Natuurlijk omdat ik zelf tweelingmama ben, maar ook als voorbereiding en inspiratie op mijn workshop 'Tweelingen veroveren de Wereld!'. Een van de meest inspirerende lezing ging over het ontwikkelen van een eigen identiteit bij meerlingen. Want hoe zit dat nou precies? Vooral wanneer het een eeneiige tweeling is, is het lastiger om een eigen identiteit te ontwikkelen. Want de persoon waar jij het meeste bij bent, is genetisch (bijna) hetzelfde als jij! Als je een oudere tweeling apart van elkaar vraagt wat hun persoonlijkheid is, is de kans groot dat ze vrijwel hetzelfde zeggen. Maar wat verschilt hen dan van elkaar? Wat maakt hen uniek? 

 

Precies met deze vragen gaan we aan de slag tijdens de workshop. Je krijgt als ouder nog meer inzicht in de verschillen van jouw tweeling, je leert hun karakters en identiteiten nog beter kennen en onderscheiden. Dit zorgt ervoor dat jullie de tweelingkinderen beter kunnen stimuleren om hun eigen pad te kiezen, om eigen keuzes te maken, om eigen identiteiten te ontwikkelen. Hierdoor weten ze wie ze zijn (écht zijn! Niet een kopie van co-twin (deze term hoorde ik bij de meerlingendag en bevalt me prima, dus zal je vaker voorbij zien komen)), wat ze wel en niet leuk vinden en belangrijker: waarmee kunnen zij de wereld veroveren!

 

Wil je alvast meer informatie over de workshop? Of wil je je aanmelden?

Reactie schrijven

Commentaren: 0