· 

Rubriek Vraag maar Raak: Corona en jullie kids

Hoe leg je een peuter, (of peuters) uit dat het nu niet naar de opvang kan en dat papa thuis werkt? Mijn zoon (2 jaar, 4 maanden) gaat normaal gesproken gewoon twee dagen per week naar het kinderdagverblijf en heeft het er fantastisch. Ik ben thuis met zijn tweeling zusjes van 7 weken (bevallingsverlof). Mijn partner werkt vanaf vandaag verplicht thuis. Daan had zich alweer verheugd op een dagje spelen en snapt uiteraard nog niet waarom we allemaal thuis zijn. - Silvana

Een hele goede vraag en de meningen hierover zijn verdeeld. 

 

De een zegt dat je beter niet teveel kan zeggen, want je wil jullie tweeling niet bang maken. Het zijn vooral grote mensen-zorgen waar je jonge kinderen niet mee wilt belasten. Aan de andere kant hebben kinderen zo'n fantasie dat als je niks zegt, ze erover gaan nadenken en fantaseren. Ze horen natuurlijk van alles, hun normale leventje is ineens compleet anders. Niet meer naar de opvang of naar school. Niet meer spelen met je vriendjes. Wat voor verklaring kunnen we daar nou eens voor bedenken? Grote kans dat wanneer jullie er niks over vertellen, dat ze zelf iets gaan bedenken. Dus ik ben voorstander van om er wel iets over te vertellen. Maar hoe vertel je nou zoiets serieus aan jonge kinderen? 

 

Nu kan ik zelf een heel verhaal gaan ophangen, mijn expertise tonen en het wiel opnieuw uitvinden.. Maar wie kan het beter vertellen dan Nijntje?! Zie hieronder het verhaal in afbeeldingen. Je kan de afbeeldingen op je computer opslaan en uitprinten. 

Voor de iets oudere kinderen heb je het boekje van Lies Scaut. Zij is psychotherapeute en maakte dit super duidelijke, kindvriendelijke boekje. Je kan het gratis bekijken en downloaden op https://dewegwijzer.org/hallo-ik-ben-corona/. De vragen op het eind zorgen ervoor dat je kinderen nadenken over wat het met hen doet, wat ze erbij voelen en hoe ze het positief kunnen ombuigen. Durf ook door te vragen als jullie tweeling aangeeft dat ze angsten hebben. "Waar ben je bang voor?" "Wat denk je dat er dan zou gebeuren?". En denk ook met ze na over positieve gevolgen of hoe jullie er zelf voor kunnen zorgen dat het jullie leven zo min mogelijk beïnvloed.  "Zou het kunnen dat (iets positiefs)?" "Wat zouden we er zelf aan kunnen doen?" 

 

Ten slotte is het zeer behulpzaam om een soort schema te maken. Welke activiteiten moeten er op een dag gebeuren? Denk hierbij ook aan (huishoudelijke) klusjes en tijd om alleen te spelen. Voor peuters zoals Daan is het handig om dit met plaatjes te doen. Denk maar aan de plaatjes in de kleuterklas over de dagindeling. Deze kan je voor peuters ook al prima gebruiken. Veel herhalen en consequent zijn zorgt voor zekerheid en rust. En dat kunnen jullie wel gebruiken in deze tijd. 

 

Mochten jullie hier toch nog meer vragen over hebben, laat het me dan zeker weten! Dan kijken we samen hoe ik jullie kan helpen. 


Hebben jullie ook een vraag voor deze rubriek? Vraag maar raak! Stuur je vraag naar paulien@detweelingcoach.nl en wie weet beantwoord ik de volgende keer jullie vraag!

Reactie schrijven

Commentaren: 0