Vrijheid.. Zo belangrijk

Vandaag is het dodenherdenking. We herdenken alle mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. En we denken aan alle mensen die hun leven vandaag de dag geven door oorlog en geweld.

 

Ik vind dodenherdenking een heel belangrijke dag en het doet mij beseffen dat onze vrijheid niet zo vanzelfsprekend is. Met tranen in mijn ogen kijk ik naar de beelden op tv, de veteranen die daar zijn (en die daar niet zijn natuurlijk ook). Indrukwekkend vind ik de beelden die tussendoor getoond worden, waarin verteld wordt over hun strijd tijdens de oorlog. Nu 74 jaar later zie je de emoties nog steeds op hun gezicht. Het heeft hen getekend voor het leven. Ik vraag me af wat ik zou doen als ik toen geleefd zou hebben.. Zou ik vechten? Zou ik me verstoppen? Zou ik uit angst meegaan in de haat? Het blijven vragen die ik niet kan beantwoorden.. 

 

Ik vecht vandaag de dag wel voor de vrijheid die we nu hebben en wil dit doorgeven aan onze kinderen. De vrijheid om eigen keuzes te maken, de vrijheid om je eigen pad te bewandelen, de vrijheid om keuzes te maken tegen haat en verdeeldheid, de vrijheid om te kiezen voor respect en waardering voor jezelf en voor elkaar. Op deze manier komt wereldvrede steeds een beetje dichterbij. 

 

Zoveel kinderen durven niet hun eigen keuzes te maken, durven niet hun eigen pad te kiezen. Bang voor pesten, bang om buiten de boot te vallen, bang om er niet bij te horen. De kinderen die bij mij komen, mogen hun eigen keuzes maken, hun eigen mening uiten. Dit is zo belangrijk!

 

Vandaag herdenken we de overleden, morgen vieren we de vrijheid. Dat die vrijheid maar voor altijd mag duren! 

Reactie schrijven

Commentaren: 0